Wahai saudariku, aku ingin mengajakmu merenung beberapa hukum yang Ia syariatkan untukmu demi memelihara kemuliaan jati dirimu sebagai wanita.


1- Allah menghalalkan kepadamu memperhias diri dengan perhiasan dari emas dan sutera yang Ia haramkan bagi kaum lelaki, Rasulullah SAW bersabda: " Kedua-dua perhiasan ini ( emas dan sutera ) diharamkan bagi lelaki dan dihalalkan bagi wanita ". (HR Ibnu Majah dari Ali bin Abi Thalib ). Ia halalkan semua ini untukmu demi menjaga kecantikanmu dan sifatmu yang lembut. ( So, muslimat2 ( wanita muslim - perempuan yang beragama Islam ) tak yahla nak jadi macam tomboy)


2- Sebaliknya, Allah mengharamkan segala sesuatu yang dapat menghilangkan sifat kewanitaanmu yang halus dan lembut itu baik dalam berpakaian, bertingkah dan perilaku yang menyerupai lelaki, demikian juga lelaki diharamkan menyerupai wanita dalam pakaian, gerak dan tingkah laku, kerana hal itu tidak sesuai dengan jiwa dan tabiatnya. Rasulullah SAW bersabda: " Allah melaknati lelaki yang memakai pakaian wanita dan wanita memakai pakaian lelaki".( HR Abu Daud dari Abu Hurairah r.a)

( So, sedarlah kita ni hamba Allah, ikut je la apa yang telah Allah suruh dan berusaha untuk tinggalkan apa yang Allah larang. Kenapa yg perempuan nak jadi laki yang laki nak jadi perempuan?.PLIK btulla, Ish,ish,ish. Kamu mahu mencabar kekuasaan Allah ke? ingatlah seksaan Allah amat pedih. Tahukah sahabat2, bilakah kita akan mati, sempatkah lagi untuk kita bertaubat pabila ajal tiba. Tengah sihat ni, dan masih waras lagi sama2la kita bertaubat. Bersama mencari keredhaan Allah SWT).


3- Allah melindungi kelemahanmu dan menempatkanmu selalu dalam naungan lelaki, Ia tidak menghendaki kamu mencari penghidupan untuk memenuhi keperluanmu atau keperluan orang lain, tetapi kaum lelakilah yang diwajibkan memenuhi semua keperluan hidupmu, kerana Ia tidak mahu engkau susah dalam kehidupan demi sesuap nasi agar engkau tidak terhina. Jika engkau seorang gadis, ayah dan saudari lelakulah yang memenuhi keperluanmu, jika engkau seorang ibu, anak lelakiyang dituntut menjamin keperluan hidupmu dan jika engkau seorang isteri, suami yang harus bertanggungjawab atas semua keperluanmu.


4- Allah memerintahkan kepadamu menjaga pandanganmu terhadap kaumAdam agar syaitan tidak menjerumuskanmu ke dalam lembah yang hina. Allah berfirman : " Katakanlah kepada wanita yang beriman :" Hendaklah mereka menahan pandangan mereka..."(24:31)


5- Allah memerintahkan kepadamu agar tidak menampakkan perhiasanmu yang tersembunyi seperti rambut, leher, betis dan lengan tanganmu kecuali kepada suamimu dan mahram. Allah berfirman :"... dan janganlah menampakkan perhiasan mereka, kecualu kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara mereka, atau putera-putera saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka,atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan terhadap wanita atau anak-anak yang elum mengerti tentang aurat wanita ". ( 24:31 ).


6- Allah memerintahkan kepadamu menjaga tubuhmu daripada tangan-tangan jahil dan penghinaan mata-mata yang jahatnya dengan membalutnya mengguna pakaian kecuali muka dan telapak tanganmu. Allah berfirman: " ... dan janganlah menampakkan perhiasan mereka kecuali yang biasa nampak dari mereka. Dan hendaklah menutupkan kain tudung ke dada mereka..."(24:31).


7- Allah memerintahkan kepadamu berjalan dengan santai dan berbicara dengan nada rendah sehingga engkau nampak berwibawa dan terhormat. Allah berfirman : " ... dan janganlah mereka menghentak-hentakkan kaki mereka agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan..." ( 24:31).

" ...Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dalam hatinya..."( 33:32 ).


8- Allah memerintahkan kepadamu menghindari segala sesuatu yang dapat menarik perhstisn ksum lelaki kepada dirimu dan tergoda dengan penampilanmu dengan mengikuti perilaku kaum jahiliyah pertama atau kaum jahiliyah abad ini. Rasulullah s.a.w bersabda: " Wanita yang memakai wangi-wangian lalu keluar dari rumahnya agar orang-orang mencium aromanya adalah PENZINA." ( H.R Abu Daud ).


9- Allah melarangmu berdua-duaan dengan lelaki selain suamimu dan mahrammu agar syaitan tidak menjatuhkanmu ke jurang kehinaan. Rasulullah S.A.W bersabda: " Janganlah seorang lelaki berdua-duaan dengan seorang wanita dan janganlah pula ia pergi kecuali didampingi mahramnya." ( Muttafaqun'alaih ).
Saudariku jika engkau renungkan semua perintah Allah ini dengan hati nurani yang jernih dan jujur, maka engkau akan mendapati bahawa Allah telah meletakkan dirimu bagai intan mutiara yang tersimpan di tempat terjaga dan tidak boleh dijamah oleh tangan orang yang di hatinya ada penyakit, engkau adalah makhluk istimewa dalam Islam.
ENGKAULAH WANITA ISTIMEWA JIKA ISLAM PEGANGANMU

0 ulasan: