Alhamdulillah, baru-baru ni ana sempat mendengar sedikit pengisian daripada Ustaz Fadlan kepada kami pelajar untuk menaikkan semangat kami yang selalu turun naik menghadapi dugaan sepanjang pengamalan pengajian perubatan. Pengisian yang diberikan oleh ustaz sedikit sebanyak menaikkan semangat kami untuk terus berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana banyak manfaatnya kalau kami berjaya mnjadi seorang doktor. InsyaAllah. Pengisian ustaz bukanlah untuk pelajar perubatan sahaja tetapi untuk pegawai kesihatan yang lain.

Sebelum memberi pengisian, ustaz blur2x sikit sebab xder hadith2 yang spesifik untuk perubatan dalam pengetahuan ustaz memandangkan ustaz dipanggil secara tiba-tiba tanpa sebarang persiapan yang rapi. Alhamdulillah, Allah mempermudahkan ustaz pada hari tu.
Akhirnya, ustaz diberi buah fikiran oleh Allah SWT.

Ustaz membacakan satu hadith yang biasa didengar oleh kita semua iaitu:

" Tiada seorang muslim pun yang menziarahi orang sakit pada waktu pagi kecuali akan ada tujuh puluh ribu malaikat akan berselawat ke atasnya sehingga ke waktu petang. Sekiranya dia menziarahinya pada waktu petang, pasti akan ada tujuh puluh ribu malaikat yang berselawat ke atasnya sehingga waktu pagi. Dia juga mendapat sebidang taman di dalam syurga."

HR al-Tirmizi ( 891 ) ; Sahih:Sahih al-Tirmizi ( 969 ).

Apabila dikaitkan hadith ni dengan kerjaya seorang doktor, jururawat dll. Boleh dikatakan setiap masa kita menziarahi pesakit. Lihatlah, betapa banyaknya ganjaran yang Allah berikan sekiranya kita benar-benar tahu dan benar-benar niat melakukan sesuatu kerana Allah, sekaligus berniat untuk merawat pesakit di samping itu kita menziarahi mereka. Menjadi seorang pelajar pun kita selalu menziarahi pesakit. Oleh itu, sahabat-sahabat sama-samalh kita perbaharui niat kita bila pergi ke wad untuk clerk patient, bukan untuk belajar sahaja malah untuk menziarahi mereka. InsyaAllah.

Andai kata kita benar-benar melakukannya, boleh dikatakan setiap saat malaikat akan berselawat ke atas kita kerana kerjaya seorang doktor bukanlah office hour tetapi sepanjang masa. Indahnya berada di bawah payungan selawat para malaikat.

Selepas tu, ustaz membacakan satu hadith

" Aku telah melihat seorang lelaki yang bersenang-senag di dalam syurga, hanya kerana sebatang pokok yang berada di atas jalan lalu dipotongnya kerana pokok itu menyakiti orang ramai."

HR Muslim( 4745 )

Waktu tu, ustaz menganalogikan hadith tu dengan pembedahan membuang sesuatu dari badan seperti ketumbuhan untuk menyelamatkan pesakit or mengurangkan derita pesakit.

Kemudian, ustaz juga ada membacakan hadith

" Tidak ada seorang hamba yang menutup aib seorang hamba lain di dunia ini kecuali Allah akan menutup aibnya di hari kiamat."
Ustaz pun kata, menjadi seorang doktor banyak aib yang kita telah nampak or kita tahu. Sekiranya kita menutup aib tu dengan sebaik-baiknya, berapa banyak Allah akan menutup aib kita. Tiada apa yang lebih indah, jika Allah menutup aib kita.
Selain itu, ustaz juga berpesan berpada-padala dalam mendedahkan aurat pesakit.

Dan banyak lagi yang ustaz perkatakan. Apa yang penting di sini, setiap apa yang kita lakukan pastikan kita benar-benar mengetahui tindakan kita itu. Ingatlah, Rasulullah saw adalah idola kita. Maka, jadikanlah baginda benar-benar sebagai idola kita bukan hanya lafaz di bibir tetapi kita masih keliru, benarkah aku mengikut apa yang Rasululla tunjukkan. Tuntutlah dan carilah ilmu jika kita sedar bahawa diri ni masih kurang ilmu. Wallahualam.
Indahnya kenhidupan ini jika setiap tindakan tahu siapa ikutan kita.

1 ulasan:

syifaaradzi berkata...

salam,
ana syifaa nak minta izin nak 'link'kan blog akak dgn blog ana..i'Allah dapat berkongsi ilmu terutama mengenai dunia medic kerna ana amat berminat nak further study in medic..